Top 9 activiteiten in Sri Lanka

Top 9 activiteiten in Sri Lanka

In de Indische Oceaan onder India vindt je het eiland Sri Lanka. Het is een tropisch eiland waar je prachtige, paradijselijke stranden aan superblauw water kan vinden, maar je vindt er ook schitterende natuur, verschillende diersoorten en een bijzondere cultuur. Er is dan ook heel wat te zien en te doen tijdens een vakantie in Sri Lanka. Daarom hebben we negen van de leukste bezienswaardigheden en activiteiten voor je in een lijst gezet.

Koningssteden Anuradhapura en Polonnaruwa

De oude steden Anuradhapura en Polonnaruwa zijn oude koningssteden waar je oude gebouwen en ruïnes kan vinden. Zo kom je in Anuradhapura oude kloosters, paleizen, tempels en andere ruïnes tegen die stammen rond het jaar 1000 voor Christus, en vindt je in Polonnaruwa verschillende tempels en stoepa’s uit de tiende tot de dertiende eeuw. Ook vindt je in de Rankot Vihara stoepa lichamelijke resten van de boeddha en heilige relikwieën. Deze twee steden kan je dus ook wel openluchtmusea noemen die je een kijkje geven in de geschiedenis van Sri Lanka.

De Gouden Tempel
In de plaats Dambulla vindt je de Gouden Tempel, een bijzonder complex wat sinds 1991 op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. De tempel is gelegen op een rots van 160 meter en is via steile trappen te bereiken. In het complex liggen zo’n 80 grotten waarvan er vijf als heilig worden gezien, en in de grotten vindt je vele boeddhabeelden, schilderingen en wandtekeningen, maar ook het grootste Boeddhabeeld dat bestaat in de wereld. Daarnaast is ook het uitzicht zeer indrukwekkend.

Sigiriya Rock
Een populaire bezienswaardigheid is de Sigiriya Rock. Deze rots staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst en bovenop de rots stond ooit een stad waar koning Kassapa zich had gevestigd. Je vindt hier dan ook de restanten van tuinen, grachten, muren en het paleis. Daarnaast is de klim naar boven al bijzonder, want je komt onderweg grote leeuwenpoten tegen die de rots ook wel de bijnaam ‘de Leeuwenrots’ geven’.

Little Adam’s Peak

In het hooggebergte van Sri Lanka vindt je de Little Adam’s Peak, een gebergte waar je heerlijk kan wandelen. De wandeling is vrij eenvoudig en duurt zo’n anderhalf uur, waarbij je langs theeplantages en prachtige uitzichten komt. Wanneer je een zwaardere wandeling aandurft kun je ook de Adam’s Peak zelf bewandelen, of je kan voor de Ella Rock, waarop je vanaf Little Adam’s Peak uitzicht hebt.

Sinharaja Rain Forest
Sri Lanka kent verschillende natuurgebieden, waarvan het Sinharaja regenwoud één van de bijzonderste is. Het beschermde gebied is maar elf hectare, maar binnen dit gebied vindt je ruim 190 verschillende soorten flora en een grote gevarieerde fauna. Zo vindt je hier onder andere verschillende soorten apen, de reuze eekhoorn, meerdere soorten vlinders, reptielen en een hoop bijzondere vogels. Wanneer je de beste plekjes van het park wilt zien kan je het beste een wandeling met een gids maken.

Bijzondere steden Colombo en Kandy

De hoofdstad van Sri Lanka, Colombo, die oude ruïnes mooi combineert met een modern leven, waardoor je hier een zeer leuke stedentrip kan maken. Zo heeft Colombo leuke winkels, maar ook bijzondere bezienswaardigheden zoals het Nationale Museum, de St. Lucias kathedraal en de Jami-Ul-Alfar Moskee.

Kandy is een andere leuke stad die een bezoek meer dan waard is. In deze stad vindt je onder andere de grote bezienswaardigheid de Tempel van de Tand, waarvan gezegd wordt dat een tand van boeddha hier bewaard ligt. Daarnaast zijn er nog veel meer indrukwekkende tempels te vinden, en is het Esala Perahera festival in juli-augustus ook zeker een bijzondere ervaring om mee te maken.

Een treinreis door het land

Een goede manier om Sri Lanka te leren kennen is met een treinreis. Er gaan verschillende treinen door het land die je langs bijzondere hoogtepunten van het land brengen, en doordat de treinen niet heel hard rijden kan je ook van alle pracht genieten. Een treinreis die zeker de moeite waard is is de zeven-uur durende treinrit van Ella naar de stad Kandy, waarbij je onder andere door steden, hoge bergen en langs theeplantages rijdt. Ook vanuit Colombo gaan er een aantal prachtige routes, dus je hebt genoeg keus.

De Botanische tuin van Peradeniya
Wanneer je even tot rust wil komen is een bezoek aan de koninklijke tuinen in Peradeniya een aanrader. Deze tuinen werden origineel door de koning aangelegd in 1371, maar na de val van de koning werd de tuin veranderd in een botanische tuin door Engelse overheersers. Daarom vindt je nu allerlei bijzondere en zeldzame bomen en planten in de tuin, en je komt dan ook goed tot rust wanneer je door de tuin loopt.

Duiken

Sri Lanka is natuurlijk een eiland en dat resulteert in een lange kustlijn waar je naast heerlijk kan relaxen op prachtige stranden ook op veel plekken het water in en op kan. Het land biedt dan ook volop mogelijkheden om te gaan snorkelen, maar het is ook een waar duikwalhalla. Zo kan je bij de kust van Colombo grote scheepswrakken vinden, maar ook bijzondere koraalriffen, terwijl je bij Basses tussen kalksteenriffen en bijzondere vissen kan duiken.

Sri Lanka is dus een bijzonder land waar je heel veel indrukwekkende bezienswaardigheden kan zien en leuke activiteiten kan doen. Ben je van plan om binnenkort naar Sri Lanka te gaan? Vergeet dan niet om een visum voor het land aan te vragen, want zonder een geldig visum zal je niet toegelaten worden. Geen zorgen, want het visum kan je heel snel en eenvoudig aanvragen vanuit het gemak van je eigen huis. Vul daarvoor het online Sri Lanka aanvraagformulier in, waarna je de kosten voor het visum gemakkelijk over kan maken. Vervolgens ontvang je het visum per email al binnen korte tijd, en dan kan je dus zonder zorgen naar Sri Lanka afreizen en van je vakantie in het land genieten.