De Klassieke Oudheid in Turkije

De Klassieke Oudheid in Turkije

Turkije heeft als land haar bezoekers veel te bieden, van gastvrijheid en heerlijk eten naar prachtige zandstranden en een bijzondere en brede cultuur. Zo laat het land ook veel zien van de klassieke oudheid. Vindt jij de cultuur van de oude Grieken en Romeinen ook zo bijzonder, maar wil je ook wel eens ergens anders heen dan Griekenland of Italië? Dan is Turkije dus de perfecte plaats. Grote delen van het huidige Turkije zijn onderdeel geweest van zowel de Griekse oudheid als het Romeinse rijk, en er liggen dan ook zeer veel ruïnes in het land die uit de klassieke oudheid dateren.

De misschien wel meest bekende antieke stad die te vinden is in Turkije is Efeze. Dit is de grootste ruïnestad vanuit de klassieke oudheid in Turkije en eigenlijk ook één van de best bewaarde antieke steden. Al in de tijd van de oude Grieken was het een belangrijke havenstad, waarna de stad in het Romeinse Rijk alleen nog belangrijker werd. Tegenwoordig is de Tempel van Artemis, waarvan de ruïnes hier te bezichtigen zijn, één van de zeven wereldwonderen uit de oudheid en dit is dan ook één van de hoogtepunten, maar ook de andere tempels en gebouwen zijn bijzondere bezienswaardigheden.

Turkije kent ook het best bewaarde Romeinse theater. Dit theater ligt in de stad Aspendos en stamt uit de tijd van keizer Marcus Aurelius. Ondanks enig onderhoud en restauraties is het theater eigenlijk zo goed als volledig intact gebleven, en in de zomermaanden doet het nog steeds dienst als een openluchttheater waar onder andere opera, balletvoorstellingen en concerten worden gehouden. Verder liggen er in Aspendos ook nog de restanten van een aquaduct, basilica en agora.

Waar je in Aspendos dus het best bewaarde Romeinse theater hebt, vindt je in Aphrodisias het best bewaarde Griekse stadion, wat zelfs nog zo’n 200 jaar ouder is dan het theater van Aspendos. In Aphrodisias liggen zo veel ruïnes van de oude stad dat het tegenwoordig op de Werelderfgoedlijst staat. Naast het stadion is ook de tempel van Aphrodite een belangrijk bouwwerk. De stad is nou eenmaal naar dezelfde godin vernoemd, en bij de overblijfselen van de tempel zijn vele beeldhouwwerken gevonden die nu in het museum van Aprhodisias bezichtigd kunnen worden. Verder zijn er nog vele andere bouwwerken te bezichtigen, waaronder een bouleuterion, een odeion en thermen.

En zo zijn er nog meer bijzondere plekken en bezienswaardigheden die stammen uit de klassieke oudheid. Zo is ook Hïerapolis een bekende opgravingsstad, maar ook steden als Assos, Kaunos en Olba, en zou Troje bij het huidige Hisarlik liggen. Er is dus meer dan genoeg te bezoeken voor de liefhebber van de oude Grieken en Romeinen. Voor een bezoek aan de klassieke oudheid in Turkije dien je echter voor je reis wel eerst een visum aan te vragen. Dit kan je heel gemakkelijk online regelen op CT-visumdienst. Het aanvragen van een visum voor Turkije kost hier €24,50, waarna je het visum binnen 12 uur zal ontvangen. Vervolgens kan je zonder zorgen terug in de tijd reizen met een bezoek aan Turkije.