De bijzondere cultuur van Cambodja

De bijzondere cultuur van Cambodja

Cambodja is een land met een bijzondere cultuur, die vooral gevormd is door religie en een heftige geschiedenis. Doordat er in het land tot aan het einde van de vorige eeuw zeer veel conflicten waren is het pas recent een toeristentrekker geworden. Tijdens een reis door Cambodja zal opvallen dat ondanks de rust die nu in het land gevallen is en de pracht en praal die er te zien is de geschiedenis nog steeds zeer belangrijk is, en je doet er daarom goed aan om er een klein beetje van af te weten.

De huidige cultuur van Cambodja werd al grotendeels gevormd tijdens het Khmer-rijk. Dit rijk wordt gezien als het gouden tijdperk van Cambodja en was één van de grootste en machtigste keizerrijken die heersten tussen de negende en veertiende eeuw. Een groot deel van Zuidoost Azië, waaronder het huidige Thailand, Laos en Vietnam, maakte deel uit van dit rijk, tot het verzwakte in de latere eeuwen en in de veertiende eeuw in handen kwam van de buurlanden. Sindsdien is het onder de macht geweest van Thailand en Vietnam, maar ook Frankrijk en voor korte tijd zelfs Japan.

Naast de invloed van het Khmer-rijk komen de andere grote sporen van de Cambodjaanse geschiedenis in de huidige cultuur uit een meer recente periode. In 1975 grepen Cambodjaanse communisten, ook wel bekend als de Rode Khmer, de macht. Zij probeerden van Cambodja onder andere weer een agrarisch land te maken zoals het tijdens het Khmer-rijk was, dat daarnaast seculier en niet-kapitalistisch zou moeten zijn. Dit resulteerde in het vernietigen van veel oude tempels, bibliotheken en andere gebouwen, en het uitdrijven van de bevolking uit de steden naar het platteland. Naast dat veel mensen stierven van honger en ziektes werden er veel vermoord. In de vier jaar dat de Rode Khmer in Cambodja de macht had is ongeveer een kwart van de bevolking gestorven.

Nog tot de dag van vandaag is Cambodja niet geheel herstelt van het regime van de Rode Khmer, maar ondanks deze zwarte bladzijde zijn de Cambodjanen over het algemeen zeer trots op hun geschiedenis. Het huidige Cambodja leent haar cultuur veel aan deze geschiedenis, maar dan toch nog steeds vooral aan het Khmer-rijk. Onder andere de landbouw-cultuur van het land en de religieuze rituelen stammen allen uit deze tijd, en ook de Khmer-kunst en architectuur zijn nog steeds belangrijk.

De laatste jaren is het toerisme in het land gegroeid, doordat de rust grotendeels is teruggekeerd, en de Cambodjanen staan zeer open voor buitenlanders. Het is dan ook een prachtig land om te bezoeken, met veel monumenten uit een bijzondere en heftige geschiedenis. Zo herinneren plekken als de Killing Fields en Tuol Sleng het gruwelijke regime van de Rode Khmer, laat Franse architectuur op plekken het koloniale verleden zien, terwijl Angkor Wat juist weer een prachtig en wereldberoemd voorbeeld is van de tempels uit het Khmer-rijk. Juist door dit deel van de cultuur is Cambodja zo’n bijzonder land, die je zeker eens moet bezoeken.

Om Cambodja te bezoeken dien je echter wel een aantal voorbereidingen te treffen. Eén daarvan is het regelen van een visum. Gelukkig kan je dat hier heel gemakkelijk regelen. Het aanvragen van een visum voor Cambodja is zeer gemakkelijk en goedkoop.