Betoverend Myanmar

Betoverend Myanmar

Doordat Myanmar pas sinds een paar jaar haar grenzen open heeft staan is het (nog) niet een erg toeristisch land. Perfect dus om er nu naar toe te reizen! Het is een zeer authentiek en ongerept land waar de westerse wereld nog amper invloed op heeft gehad, waardoor een reis door Myanmar een zeer bijzondere ervaring is, waar je langs prachtige natuur en bijzondere religieuze bouwwerken komt.

Grote kans dat je reis zal beginnen in Yangon. Deze stad is het economische en culturele hart van Myanmar, en was tot 2005 de hoofdstad van het land. Alleen al voor de tempels, zoals de Shwedagon Paya en de Botataung Paya, moet je zeker de stad aandoen tijdens je reis. Ook het historisch centrum is zeer bijzonder. Het kleine beetje invloed dat de westerse wereld ooit heeft gehad op Myanmar is hier terug te vinden in de gebouwen die stammen uit de tijd dat Myanmar een Britse kolonie was.

Ook Mandalay is een bezoekje waard. Deze stad wordt gezien als het religieuze centrum van het land, waardoor je ook hier weer veelt tempels en andere boeddhistische bouwwerken terugvindt. Zo vindt je in de Kuthodaw Paya de Tripitaka opgesteld, en vindt je in de Mahamuni Paya het bekendste boeddhabeeld van het land. Neem ook de tijd om de Mandalay Hill te beklimmen voor een prachtig uitzicht over Mandalay. Als je dat ook nog eens in de avond doet kan je tegelijk ook nog eens genieten van een fantastische zonsondergang.

Naast in Yangon en Mandalay vindt je overal in het land je veel Boeddhistische tempels, maar een bezoek aan Bagan mag eigenlijk niet ontbreken. Binnen dit gebied staan wel zo’n 4000 tempels, pagodes en stupa’s, waar je op de grond langs zou kunnen gaan door bijvoorbeeld een fiets of zelfs een paard met wagen te huren, maar je kunt ze eigenlijk het best bekijken door een ballonvlucht over het gebied te nemen. Trek er zeker een paar dagen voor uit om dit gebied te ontdekken, en bezoek zeker de Dhammayangyi Pahto, de grootste tempel van Bagan, en de Ananda Patho, met haar vier gouden boeddhabeelden.

Om even helemaal zen te worden ga je naar Inle Lake. Bij dit grote meer vindt je bijzondere paaldorpen, drijvende tuinen gecreëerd op moerasplanten, en leuke drijvende markten. Om het meer heen vindt je gezellige dorpjes met theehuizen en prachtige natuur, waardoor je er ook heerlijk kan wandelen of fietsen, maar neem sowieso een rondreis over het water en probeer dan het lokale beenroeien onder de knie te krijgen.

En dit alles is maar een kleine greep uit alle bijzondere bezienswaardigheden van Myanmar. Om het land te bezoeken dien je echter wel een aantal voorbereidingen te treffen. Eén daarvan is het regelen van een visum. Gelukkig kan je dat hier heel gemakkelijk regelen. Het aanvragen van een visum voor Myanmar is zeer snel en gemakkelijk, maar ook nog eens voordelig. Zo kan je volop genieten van het betoverende Myanmar!