Als een maharadja in India

Als een maharadja in India

Tot India in 1947 onafhankelijk werd, regeerden maharadja’s de vorstenlanden van het Indisch subcontinent. Deze Indiase vorsten bezaten weelderige, uitgestrekte paleizen. Na de onafhankelijkheid verloren ze hun macht. Hun paleizen en landhuizen (havali’s) bestaan echter nog. Om ze te behouden en de onderhoudskosten te dekken, zijn sommige omgebouwd tot heritage hotel. Waren ze vroeger alleen toegankelijk voor de vorst en zijn familie, nu kun je als (nieuwsgierige) toerist ook door deze weelderig gedecoreerde gebouwen wandelen en uitrusten waar eens een Indiase vorst ontspande na een dag regeren.

In deze blog noemen we twee plaatsen met heritage hotels in Rajasthan, Noord-India, om je lekker te maken. Dit gebied staat bekend om zijn paleizen, dus er zijn er nog veel meer. Bovendien is er genoeg te zien. Overdag kun je de kleuren en geuren van India opsnuiven in de stad en ’s avonds genieten van het comfort van een sprookjesachtig paleis.

De roze stad Jaipur
Het Alsisar Haveli hotel is gebouwd in 1892 als huis voor een edele. Hoewel huis? In onze ogen is het een behoorlijk paleis. De kamers zijn kleine balzalen. ’s Avonds is de binnenplaats sfeervol verlicht. Op sommige avonden speelt hier een poppenspeler, die al sinds generaties traditionele, houten marionetpoppen in Indiase kostuums maakt.

Hier kun je heerlijk bijkomen na een dag zwerven door de ‘roze stad’. De stad wordt zo genoemd vanwege de roze geschilderde huizen. Er zijn heel wat bezienswaardigheden: het stadspaleis, het maanpaleis, het paleis van de winden, het Albert Hall museum en Jantar Mantar, een astronomisch observatorium uit de 18 eeuw. Ook een bezoek aan de Raj Mandir Cinema voor een echte Bollywood film is een aanrader!

Jaipur heeft nog meer heritage hotels, zoals het Rambagh Palace, Castle Kanota, Mandawa Haveli en Oberoi Rajvilas, om er maar een paar te noemen.

De blauwe stad Jodhpur
In de stad Jodhpur, midden in Rajasthan, zijn veel huizen indigoblauw geschilderd, vandaar de bijnaam blauwe stad. In deze stad vind je ook weer volop paleizen en een fort dat hoog boven de stad uittorent en uitzicht geeft over het woestijnlandschap rondom.

Daarnaast heeft Jodhpur een levendige markt midden in de stad. Hier verkopen ze de bekende kleurrijke rinkelarmbanden (bangles), sjaals, stoffen, kunstbloemen en specerijen. Dit is het India zoals je voor ogen hebt. Vanaf het dakterras van de Pal Haveli heb je mooi uitzicht op deze drukte. De kamers in dit heritage hotel zijn weliswaar iets eenvoudiger dan in andere heritage hotels maar je zit wel midden in de stad. Er zijn ook ook luxueuzere haveli’s.

Slapen als een maharadja?
Ben jij wel benieuwd hoe de maharadja’s woonden? Boek dan een reis naar Noord-India en ontdek het met je eigen ogen. Vergeet niet vooraf een visum India aan te vragen! Dat kan heel eenvoudig via onze website. Je kunt betalen met iDEAL of Bancontact. Binnen 48 uur ontvang je je visum per e-mail.